Tuesday, June 13 - FaceBase 2023 Community Forum

HSC Conference Center Ballroom 2200 E Trojan Way, Los Angeles, CA 90033 / Zoom sent separately.

Meeting Objectives

The theme of the FaceBase 2023 Community Forum is "**Empowering data-driven research across the full translational science spectrum of dental, oral, and craniofacial (DOC) research**".

The overall goal of this meeting is to showcase cutting-edge research across the translational spectrum (clinical/public health, data science and basic research) and to explore how FaceBase's current and emerging features, resources, and capabilities can better serve translational DOC research.

The objectives for this meeting include:

- 1. Demonstrating how FaceBase's capabilities and resources can be used to support and enhance data-driven translational research in the field of DOC disorders.
- 2. Exploring current and future data needs of the translational science spectrum, and how FaceBase can be developed to address these needs.
- 3. Highlighting the role of data science in each stage of the translational research spectrum, from basic and preclinical research to clinical implementation and public health efforts.
- 4. Discussing potential strategies for leveraging data science to support efforts to prevent, diagnose, and treat DOC disorders.

PDT	All times are in Pacific Daylight Time	
9:00 AM	Introduction	
(5 min)	Yang Chai, DDS, PhD, USC	
9:05 AM	Opening Remarks	
(15 min)	Rena D'Souza, DDS, PhD, Director of NIDCR	
9:20 AM	FaceBase Year in Review & Future Plans (20 min talk/10 min Q&A)	
(30 min)	Carl Kesselman, PhD, USC, and Rob Schuler, PhD, USC	
	Clinical and Public Health Research Session Discuss specific interests and needs of the clinical and public health research community and the unique impact that FaceBase can make. Moderators: Pedro A. Sanchez-Lara, MD (Cedars-Sinai) and Emile R. Vieta-Ferrer, MD (UCLA)	
9:50 AM (20 min)	Decoding disease mechanisms: investigating enamel anomalies in syndromes (15 min talk / 5 min Q&A) Olivier Duverger, PhD (NIDCR)	

	Joint Presentation with a Focus on Dental Caries Research in Children	
10:10 AM (20 min)	Risk Factors for Dental Caries in Children within Northern Appalachia 7 min talk Mary L. Marazita, PhD, FACMG (Univ of Pittsburgh)	
	Unleash the Power of Perinatal Oral Health Translational Research 7 min talk Jin Xiao, DDS, PhD (Univ of Rochester)	
	5 minutes of Q &A with both speakers.	
10:30 AM (20 min)	Empowering Communities through Science: Bridging the Gap for Health Equity and Social Impact (15 min talk / 5 min Q&A) Abimbola Oladayo, BDS, MPH, MS (Univ of Iowa)	
10:50 AM (15 min)	Break – 15 min	
Data Science Session Explore the potential of data science to identify patterns and associations in DOC data that can lead to more accurate and earlier diagnosis of craniofacial syndromes and diseases.		
	Moderators: Joseph G. Hacia, PhD (USC) and Jifan Feng, PhD (USC)	
	(Each speaker will have 15 min to present / 5 min $Q\&A$)	
11:05 AM (20 min)	Developing AI-Empowered Periodontitis Prediction Model Using Electronic Dental Records Jay Patel, BDS, MS, PhD (Temple University)	
11:25 AM	Harnessing the Power of Large-scale Genomic Data to Glean Novel Insights into Craniofacial Disorders	
(20 min)	Harrison Brand, PhD (Harvard University)	
11:45 AM (20 min)	CranioRate: An Image-Based, Deep-Phenotyping Analysis Toolset, Repository, and Online Interface for Craniosynostosis Ross Whitaker, PhD (Univ of Utah)	
12:05 PM (1 hour)	Lunch – 60 min	
Basic Research Session Discuss the role of model organisms in advancing our understanding of DOC conditions and identify opportunities for further development and utilization of these models in research.		
	Moderators: Jimmy Hu, PhD (UCLA) and Stacy Nguyen, PhD candidate (Boston College)	
	(Each speaker will have 15 min to present / 5 min $Q\&A$)	
1:05 PM (20 min)	New Insights into Craniofacial Cartilage Development and Evolution from Single-Cell Studies of Zebrafish	
	Gage Crump, PhD (USC)	
1:25 PM (20 min)	A Humanized Mouse Model of Branchio-Oculo-Facial Syndrome for Studying Orofacial Clefting Hong Li, PhD (Univ of Colorado, School of Dental Medicine)	
1:45 PM (20 min)	Conserved and Divergent Control of Neural Crest Formation and EMT in Avian Species Crystal Rogers, PhD (UC Davis)	

2:05 PM (15 min)	Break – 15 min	
Panel: Data recruitment and public sharing that supports research spanning the full translational spectrum Moderators: Yang Chai and Rob Schuler		
2:20 PM (65 min)	Panelists: Harrison Brand, Gage Crump, Crystal Rogers, Jin Xiao Speakers from earlier in the day will connect the research they presented with how FaceBase could best support their data sharing needs and support the needs of other researchers across the translational spectrum.	
3:25 PM (10 min)	Break – 10 min	
FaceBase and Data Management Sharing Plans Sessions		
3:35 PM (20 min)	NIH Data Management and Sharing (DMS) Policy Alicia Chou, MS, and Noffisat Oki, PhD (NIH/NIDCR) (10 min talk / 10 min Q&A)	
3:55 PM (20 min)	How FaceBase can help with DMS Plans Laura Pearlman, USC (10 min talk / 10 min Q&A)	
4:15 PM (30 min)	FaceBase Data Submission Overview Alejandro Bugacov PhD, USC (25 min talk / 5 min Q&A)	
	Poster Session	
4:45 PM (35 min)	Remote poster session Run 3-minute videos of all posters for the remote attendees.	
5:20 PM (70 min)	Onsite Poster Session and Reception Remote attendees adjourn	
6:30 PM	Adjourn Group Dinner starts 7:00 pm at Perch	